het belang van het samenbrengen van instanties en politiek in de regio

Samenwerking voor impact

Welkom op de gemeente pagina van 'Laat Het Licht Aan' - een uniek programma dat zich richt op depressiepreventie bij jongeren. Wij zijn ervan overtuigd dat het samenbrengen van scholen, instanties en politieke spelers in de regio essentieel is om een blijvende impact te maken en het bewustzijn rondom depressiepreventie te vergroten. Als gemeente speelt u een cruciale rol in dit proces.

#samen maken we depressie bespreekbaar

een breed draagvlak

Op deze pagina vindt u informatie over de diverse mogelijkheden die 'Laat Het Licht Aan' biedt om u te ondersteunen bij het aanpakken van dit belangrijke maatschappelijke vraagstuk. Ontdek hoe we samenwerken met gemeenten om een breed draagvlak te creëren, en hoe onze gala-avonden politici, belangstellenden en relaties van de gemeente bijeenbrengen om het thema depressiepreventie op de kaart te zetten.

hoe hebben andere gemeenten het aangepakt

hoe aan te pakken?

Wij bieden u tevens inzicht in de verschillende financieringsopties en de mogelijkheid om het programma op maat te maken, zodat het naadloos aansluit op de behoeften en doelstellingen van uw gemeente. Laat u inspireren door de succesverhalen van andere gemeenten en ontdek hoe 'Laat Het Licht Aan' uw gemeente kan helpen bij het creëren van een veiligere, gezondere en meer ondersteunende omgeving voor jongeren.


het voorprogramma en de voorstelling




voorprogramma gala avond

flexibel en op maat

Bij 'Laat Het Licht Aan' begrijpen we dat iedere gemeente uniek is en dat lokale en regionale betrokkenheid cruciaal is voor het succes van ons depressiepreventieprogramma. Daarom bieden we een flexibel en op maat gemaakt voorprogramma aan, waarin lokale en regionale sprekers de kans krijgen om hun inzichten en ervaringen te delen over depressiepreventie bij jongeren.

iedere gala avond is weer anders

diversiteit sprekers

Het voorprogramma biedt een podium voor diverse sprekers en artiesten, zoals wethouders, burgemeesters, ervaringsdeskundigen, muzikale optredens en dansvoorstellingen. Dit zorgt voor een inspirerende en gevarieerde avond, waarbij de gemeenschap betrokken wordt bij het belangrijke onderwerp van depressiepreventie.

creeer draagvlak in de gemeenschap

lokaal en betrokken

Iedere gemeente kan zelf invulling geven aan het voorprogramma, zodat het naadloos aansluit op de lokale context en behoeften. Hierdoor ontstaat een uniek evenement, op maat gemaakt voor de specifieke situatie van elke gemeente. Dit bevordert de betrokkenheid en het draagvlak voor depressiepreventie, en helpt bij het creëren van een veiligere, gezondere en meer ondersteunende omgeving voor jongeren in elke gemeenschap.


preventie educatie voor leerling en schoolpersoneel


voor leerlingen:
2 lessen in de klas

Deze lessen zijn bedoeld om leerlingen voor te bereiden op de thema's van de 'Laat Het Licht Aan' voorstelling.

De lessen bevatten uiteenlopende activiteiten en discussies die jongeren helpen om hun kennis en begrip van depressie en mentale gezondheid te vergroten.

En om open en eerlijk met elkaar te communiceren over hun gevoelens en ervaringen.

Voor leerlingen:
borgingsles na afloop

De borgings-les is ontworpen om de opgedane kennis en inzichten uit de voorstelling en eerdere lessen te verankeren.

Deze les helpt leerlingen om de belangrijkste boodschappen te herinneren, om te reflecteren op hun eigen ervaringen en om concrete stappen te ondernemen om een veilige en ondersteunende omgeving op school te creëren.

VOOR docenten:

begeleiding

De docentenhandleiding is een waardevolle bron voor onderwijsprofessionals, die hen ondersteunt bij het integreren van depressiepreventie in hun onderwijsaanpak.

De handleiding bevat gedetailleerde informatie over de lessen, tips voor het faciliteren van discussies en activiteiten, en achtergrondinformatie over depressie en mentale gezondheid bij jongeren.

Voor personeel:
masterclasses

De 'Masterclass Depressiepreventie' is speciaal ontwikkeld om docenten beter in staat te stellen om met het moeilijke onderwerp van depressie om te gaan.

Tijdens deze masterclass krijgen docenten inzicht in de signalen van depressie bij jongeren, leren ze effectieve communicatie- en interventiestrategieën, en worden ze getraind in het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving in de klas.


meer informatie / boekingen


meer weten?

Heeft u vragen over ons 'Laat Het Licht Aan' programma of wilt u meer informatie over hoe wij uw gemeente kunnen ondersteunen bij depressiepreventie en mentale gezondheid? Neem dan gerust contact met ons op.

CRM form will load here

Video en media


Premiere DeLaMar

Op de premieredag werd de voorstelling in het DeLaMar theater gespeeld voor 1500 leerlingen in het VO en voor meer dan 800 genodigden van de gemeente, omliggende gemeentes, hulpverleners, zorgmedewerkers en jongerenhulp instanties. 

Sipke Jan Bousema

Het is nu het moment om een voorstelling over depressiepreventie te hebben. Het is belangrijk dat je de juiste mensen vind om mee te praten. Ik hoop dat alle leerlingen en volwassenen ook deze voorstelling te zien krijgen.

Catherine Keijl

Ik weet dat er heel veel jongeren zijn die last hebben van depressies en er niet over weten te praten. Je bent een loser als je je shit voelt en dat zegt. Hoe meer mogelijkheden om erover te praten er zijn, hoe beter het is.

Sjors van der Panne

Tegenwoordig zie je wel vaker deze onderwerpen in het theater. Ik heb ervaring met depressie om me heen. Alles is bespreekbaar, dingen waar je het vroeger niet over had. Depressie is belangrijk om bespreekbaar te maken, zeker voor jongeren.

Johan Kruip, Unicef Nederland

Belangrijk is dat de druk wordt verlaagd. Mensen die lachen, terwijl ze verdrietig zijn, zelfs als ze omringd zijn door mensen die ze zouden kunnen helpen. Daar wordt je nog eenzamer van. Het is ok als je niet gelukkig bent. 

Simone Kukenheim, Wethouder Jeugd

Dat is waar veerkracht over gaat: Ik keek naar het programma en theater is een kunstvorm om nét iets anders naar binnen te kijken. Het bijzondere verhaal van Jarno, na een diep dal er zo uitkomen dat je daarmee jongeren gaat helpen. 

Wethouder Jeugd, Bloemendaal

Indrukwekkend, het kwam echt binnen. Het is dichterbij dan we allemaal denken. Het is niet zómaar iets, het kan in je directe omgeving gebeuren. Het verhaal van de moeder; alles wat ik doe lijkt niet goed te zijn. Helpt bij bewustwording. 

Onderwijsprofessionals Evelien en René

Kinderen in het VO kunnen hier écht iets mee. En het is nódig. Deze voorstelling is heel goed om te laten zien aan de jongeren in het VO. En als ouders is er ook veel te halen, het zijn heel herkenbare situaties.