arrow_drop_up arrow_drop_down
Alles Oké? De nieuwe landelijke supportlijn voor jongeren

Alles Oké? De nieuwe landelijke supportlijn voor jongeren

Hé! Alles oke?

Alles oké is de nieuwe supportlijn voor jongvolwassenen, opgezet omdat jongvolwassenen relatief zwaar gebukt gaan onder de coronamaatregelen.
Iedere dag tussen 14.00 en 22.00 kunnen jongeren tussen de 18 en 24 anoniem bellen met getrainde vrijwilligers om te praten over mentale klachten.

Alles oké? is een initiatief van De Kindertelefoon. Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) heeft geconstateerd dat jongvolwassenen door de coronapandemie minder goed in hun vel zitten. Het studentenaantal dat mentale klachten ervaarde, was volgens het SCP in 2019 nog 25%, vorig jaar steeg dit percentage tot 33%.

Alles oké?  Vertelt het volgende op hun website: “Zit je niet lekker in je vel? Heb je problemen op werk, studie of school? Gaat het niet lekker thuis? Maak je je zorgen om de toekomst? Zit je iets dwars wat je echt even kwijt moet? Of heb je geen flauw idee waarom, maar je voelt je gewoon niet oké. Alles is bespreekbaar. Geen onderwerp is te gek of raar en geen probleem te klein of te groot.” Dit betekend dat waar je ook mee zit, waar je ook last van hebt. Alles Oké? Staat voor je klaar.

De bijna honderd vrijwilligers die voor de jongeren klaarstaan, hebben een meerdaagse training gehad. “Ze zijn getraind in gesprekstechnieken, om zonder oordeel te kunnen luisteren”, zegt een woordvoerder van de hulplijn tegen persbureau ANP. Het is niet de bedoeling dat de hulplijn de plaats inneemt van de professionele gezondheidszorg. “Met de hulplijn willen we voorkomen dat mentale klachten verergeren. Als onze vrijwilligers merken dat een luisterend oor onvoldoende is, dan verwijzen we de jongvolwassene door voor specialistische hulp.”

Initiatief van De Kindertelefoon

De Alles Oké? Supportlijn is een initiatief van De Kindertelefoon en tot stand gekomen in samenwerking met diverse partners uit het veld waaronder De Luisterlijn, Throughout samenwerkingspartner 113 en Fier. Jongeren uit de doelgroep zijn nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de lijn., evenals lokale initiatieven en ervaringsdeskundigen van Laten we Praten, Frisse Gedachtes en @ease die het afgelopen jaar veel gesproken hebben met deze jongvolwassenen. De Alles Oké? Supportlijn is opgericht als noodvoorziening voor de periode van één jaar, met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Dagelijks geopend

De lijn is dagelijks geopend van 14.00 tot 22.00 uur. Bellen kan naar 0800-0450 en de chat is bereikbaar via allesoke.nl. Contact is gratis, anoniem en je zit nergens aan vast. Meer informatie op www.allesoke.nl.

Alles Oké? vervangt niet de al meer dan 40 jaar bestaande Kindertelefoon. Nog steeds kunnen kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar terecht op 0800-0432 of op www.kindertelefoon.nl.

Alles Oke

 

Over de schrijver
Jarno Korf is een van de makers van Laat Het Licht Aan en medeoprichter van Throughout Productions.
Reactie plaatsen